Cara Buat Kulit Karipap / karipap pusing - YouTube / Bahan untuk kulit karipap :. Perap sekejap dalam bekas bertutup selama 10 minit. Kalau sesiapa yang tak berapa mahir nak buat kulit karipap yang macam biasa tu boleh la gunakan puff pastry ni sebagai ganti kulit karipap. Suktan ini, kalo saya boleh dpt dlm 35 bj. Rupa doh minyak dan doh marjerin yang telah siap diuli. Gunakan kentang berbanding keledek sebab rasanya lebih manis dan harganya lebih murah biarkan inti sejuk sepenuhnya sebelum dimasukkan dalam doh karipap.
Untuk yang masih tercari resipi karipap yang sedemikian hasilnya, apa kata mencuba resipi yang dikongsikan oleh wahida alya ini. Anggaran kentang 2.5kg hingga 3kg.rebus bersama garam sehingga empuk dan toskan. Okeh kita start dengan penyediaan doh karipap dulu. Kemudian bolehlah mulakan proses buat karipap. Satukan tepung, garam, daun sup dan marjerin suam tadi.
Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Namunnya, ramai orang terkendala pasal sukatan semasa ingin membuat karipap. Cara buat kulit karipap frozen yang crunchy & flawless bila digoreng, boleh buat untuk jualan juga. Sebenarnya, saya tidak tanyakan secara terperinci langkah demi langkah sebab kesuntukan masa. Okeh kita start dengan penyediaan doh karipap dulu. Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Kalau sesiapa yang tak berapa mahir nak buat kulit karipap yang macam biasa tu boleh la gunakan puff pastry ni sebagai ganti kulit karipap. #resepi #kulit #karipappls tekan button subscribe utk mendapatkan info info masakan yg datang.
Perap sekejap dalam bekas bertutup selama 10 minit.
Doh karipap pusing ni kena buat dua jenis, satu dicampur dengan air garam dan satu lagi di campurkan. Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Penggunaan tepung gandum yang berkualiti juga mempengaruhi tekstur kulit karipap. 1kg tepung gandum 1 cawan minyak masak 2 sudu makan marjerin 350ml air 2 sudu makan air rendaman kapur makan ( yang jernih) Satukan tepung, garam, daun sup dan marjerin suam tadi. Hanya menggunakan tepung, air dan minyak boleh menghasilkan karipap yang rangup. Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Masukkan tepung ke dalam bekas untuk menguli.masukkan dua senduk minyak masak yang sudah dipanaskan ke dalam tepung gandum.kacau dahulu dengan sudip sementara minyak masih panas.boleh gunakan tangan untuk menguli jika minyak sudah tidak panas. Tak susah nak buat karipap pusing ni, cuma kena faham step by step cara untuk uli doh karipap pusing ni. Cara buat kulit karipap frozen yang crunchy & flawless bila digoreng, boleh buat untuk jualan juga. Dalam penghasilan karipap, doh adalah bahagian yang paling penting. Serbuk perasa (terpulang samada nak guna ataupun tidak). Untuk yang masih tercari resipi karipap yang sedemikian hasilnya, apa kata mencuba resipi yang dikongsikan oleh wahida alya ini.
Rupa doh minyak dan doh marjerin yang telah siap diuli. Cara buat kulit karipap frozen yang rangup bila digoreng. Jika kulit karipap tersebut rangup, rapuh dan enak, memang sedaplah kuih tersebut. Angkat, sejukkan dan masukkan ke dalam bekas bertutup atau freezer bag dan simpanlah di dalam freezer. Tidak semua orang punya alat penimbang bahan dalam gram.
Biasanya kalau tak kena cara kulitnya jadi liat dan keras. Satukan semua bahan dan sebatikan. Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Cara buat kulit karipap rangup resepi kulit karipap yang paling best so far. Terus tuang ke dalam tepung. Tak susah nak buat karipap pusing ni, cuma kena faham step by step cara untuk uli doh karipap pusing ni. Yang terbaik ialah jenama blue key dan faiza. Setelah marjerin cair, biarkan suam.
Buat 2 adunan untuk kulit.
Step by step cara membuat kulit karipap pusing : 1 kg tepung untuk 70 keping karipap; Saya bagi resepi kulit sahaja. Haaa siapa nak tahu cara menyimpan atau membuat karipap frozen, kenalah baca sehingga ke akhir entri ini ya. Masukkan tepung ke dalam bekas untuk menguli.masukkan dua senduk minyak masak yang sudah dipanaskan ke dalam tepung gandum.kacau dahulu dengan sudip sementara minyak masih panas.boleh gunakan tangan untuk menguli jika minyak sudah tidak panas. Nnt intinya ikut kretiviti sendiri ye nak inti apa2. 1) gaul tepung dengan mentega sehingga berderai. Panaskan 1 cawan minyak atau 1 cawan marjerin atau 1 cawan minyak sapi. Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. 1 cawan minyak atau 1 cawan minyak sapi atau 1 cawan marjerin; #resepi #kulit #karipappls tekan button subscribe utk mendapatkan info info masakan yg datang. Air kapur juga membantu dalam mendapatkan karipap yang enak. Dalam penghasilan karipap, doh adalah bahagian yang paling penting.
Setelah marjerin cair, biarkan suam. Dah siap uli tu masuk kan dalam plastik macam ni.x nak bagi kena angin.4 jam kemudian boleh la d gunakn untuk buat karipap.tujuan kita buat macam ni nak suruh doh kita tu jadi lembut dan macam berminyak sikit.ini cara che kelly buat kulit karipap.lain orang lain caranya. Jika nak buat 2kg, gandakan sahaja bahannya. Caranya ialah masukkan sedikit kapur ke dalam air dan biarkan selama 20 hingga 30 minit. Kuih karipap antara kuih 'lejen' kegemaran ramai.
Haaa siapa nak tahu cara menyimpan atau membuat karipap frozen, kenalah baca sehingga ke akhir entri ini ya. Yang terbaik ialah jenama blue key dan faiza. 2 sudu makan air rendaman kapur makan ( yang jernih) cara memasak: #resepi #kulit #karipappls tekan button subscribe utk mendapatkan info info masakan yg datang. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Dah siap uli tu masuk kan dalam plastik macam ni.x nak bagi kena angin.4 jam kemudian boleh la d gunakn untuk buat karipap.tujuan kita buat macam ni nak suruh doh kita tu jadi lembut dan macam berminyak sikit.ini cara che kelly buat kulit karipap.lain orang lain caranya. Hanya menggunakan tepung, air dan minyak boleh menghasilkan karipap yang rangup. Angkat, sejukkan dan masukkan ke dalam bekas bertutup atau freezer bag dan simpanlah di dalam freezer.
Dah siap uli tu masuk kan dalam plastik macam ni.x nak bagi kena angin.4 jam kemudian boleh la d gunakn untuk buat karipap.tujuan kita buat macam ni nak suruh doh kita tu jadi lembut dan macam berminyak sikit.ini cara che kelly buat kulit karipap.lain orang lain caranya.
Lagi sedap kalau dapat kulitnya yang rangup dan flawles bila digoreng. Cara buat kulit karipap rangup / cara mudah dan cepat. 1kg tepung gandum ( empunya resipi guna cap blue key) 1 cawan minyak masak; 1kg tepung gandum 1 cawan minyak masak 2 sudu makan marjerin 350ml air 2 sudu makan air rendaman kapur makan ( yang jernih) Serbuk perasa (terpulang samada nak guna ataupun tidak). Sebenarnya, saya tidak tanyakan secara terperinci langkah demi langkah sebab kesuntukan masa. Okeh kita start dengan penyediaan doh karipap dulu. Tidak semua orang punya alat penimbang bahan dalam gram. If playback doesn't begin shortly, try restarting your device. Tak susah nak buat karipap pusing ni, cuma kena faham step by step cara untuk uli doh karipap pusing ni. Satukan semua bahan dan sebatikan hingga jadi doh. Masukkan tepung ke dalam bekas untuk menguli.masukkan dua senduk minyak masak yang sudah dipanaskan ke dalam tepung gandum.kacau dahulu dengan sudip sementara minyak masih panas.boleh gunakan tangan untuk menguli jika minyak sudah tidak panas. Yang terbaik ialah jenama blue key dan faiza.